Kuinka aloittaa


Paljasjalkajuoksu on ihmiselle luonnollinen tapa juosta. Me olemme liikkuneet koko pienen elämämme jalkineet jalassa, joten joudumme opettelemaan meille luonnollisen tavan liikkua. Jalkamme ovat oppineet luonnottoman liikemallin, ne ovat yliherkät ärsykkeille ja sokeat sekä tyhmät.


Paljasjalkajuoksu on aloitettava varovaisesti. Vaikka olisit juossut kengät jalassa useita vuosia, on paljasjalkajuoksu niin eri laji, että lihasten, jänteiden ja hermotuksien vahvistamiselle on annettava aikaa. Paljasjalkajuoksu on parasta aloittaa paljain jaloin, ei kevytjalkineilla.

Jos suinkin maltat, aloita kävelyllä. Kävele asfaltilla, hiekalla ja soralla sen mukaan kuin jalkapohjasi iho antaa kulkea. Muutaman viikon kävelyjen jälkeen voit alkaa ottamaan juoksuaskelta. Tämän on tarkoitus vahvistaa jalkapohjasi ihoa ja totuttaa hermoja ärsyketulvaan ennen juoksemista.

Valitse alustaksi kohtuu puhdas asfaltti. Aloita juoksemalla paikallaan. Huomaat askeltavasi päkiällä, hyvä. Kallista koko vartaloasi aavistuksen eteenpäin, jolloin lähdet kulkemaan eteenpäin. Malta pitää hidas vauhti.

Tekniikkavinkkejä -kohdassa on itse juoksuun liittyviä asioita. Pysy rentona, hyvässä ryhdissä, hengitä ja nauti.

Ensimmäiset juoksulenkit saavat olla korkeintaan muutaman minuutin mittaisia. Lisää lenkkien pituutta maltillisesti. Tarkkaile jalkapohjiasi hiertymien, rakkojen ja kulumien vuoksi. Sen minkä jalkapohja kestää, sen kestää muukin elimistö.

NYRKKISÄÄNNÖT
1. aloita varovaisesti, pari minuuttia aluksi
2. juokse puhtaalla asfaltilla tai muulla kovalla alustalla
3. pidä askelrytmi korkeana, noin 180 askelta minuutissa
4. taivuta polvia, taivuta enemmän sillä nilkka ei saa koskaan olla polvea edenpänä
5. hyvä ryhti
6. ole rento
7. nauti