Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ongelmia

Ei paljasjalkajuoksukaan ole ongelmatonta. Aina kun käytämme kehoa, käytön määrä on suhteutettava kehon sietokykyyn. Elimistömme sopeutuu rasitukseen, mutta se vaatii oman aikansa.


Tiellä yöskin vaanii monenlaiset vaarat, niitä kuitenkaan ei kannata liioitella. Kivet voivat aiheuttaa ruhjeita ja haavoja, riippuen kiven koosta ja muodosta. Lasin- ja metallin sirut viiltävät helposti haavan, varsinkin jos jalka yhtään liukuu alustalla.

Paljasjalkajuoksun alkuvaiheessa kantalihakset ja akillesjänne ovat kovilla. Ne ovat lyhentyneet jatkuvasta “korkokenkien” käytöstä, joten pitkäaikaiset venyttelyt ovat alussa paikallaan.

Kehon asento voi (tulee) muuttua hiukan kenkien poistumisen myötä, joten myös keskivartalonkin rasitus muuttuu hiukan. Ylipäätään keskivartalon ja lantion hyvä lihaskoordinaatio on todella tärkeätä, juoksit tai et.

Jalan laskeutumisen tulee tapahtua suoraan alaspäin kohti alustaa, ilman eteenpäin liukumista. Näin vältetään liiallinen jalkapohjan ihon kuluminen ja myös terävien esineiden leikkaava vaikutus.

Jos teet liiallisen ponnistuksen askeleen loppuvaiheessa, se voi aiheuttaa säären syviin lihaksiin (pitkä- ja lyhyt pohjeluulihas, taaempi säärilihas) liikarasituksen, joka voi aiheuttaa jopa lihasaitiosyndrooman.

Paljain jaloin juostessa askelvirheet tulevat selkeästi esille: iho kuluu yhdestä kohdasta huomattavasti nopeammin kuin muualta jalkapohjaa. Virhe voi olla muun muassa jalkaterän pieni pyörähtäminen ponnistuksessa. Kulumat kertovat virheestä paljon.

Asfaltilla juostessa vaaralliset kappaleet ovat helposti huomattavissa. Isommat kivet näkyvät jo kauas (kannattaa juosta silmälasit päässä, jos sellaiset ovat käytössä), lasi kimaltelee valossa ja naulat yms. erottuu helposti alustasta. Silti välillä asfaltilla jokin terävä pääsee pistämään jalkapohjaan. Mahdollinen kiinni tarttunut esine kannattaa poistaa mahdollisimman pian kädellä pyyhkäisten.

Hiekkatiellä juostessa kivet ja muut esineet piiloutuvat helpommin alustaan. Pienemmät kivet ikään kuin uppoavat hiekka-alustaan ja aiheuttavat pienemmän paineen jalalle.

Jos juoksee jatkuvasti tasaista asfalttia, rasittuu tietyt kohdat jaloista muita enemmän. Siksi olisikin hyvä kerran viikossa tai kahdessa juosta polkuja, pururatoja tai muita vaihtelevia alustoja.

Auts!Auts!

 

Vammat ja niiden hoito

Pienemmät ja selvemmät vammat sekä vaivat on mahdollista määritellä ja hoitaa itse. Joskus on tarpeen kääntyä asiantuntilan puoleenm jotta oikea kipualue löytyy ja sen todellinen syy saadaan selville. Usein syy ei ole itse kipualueella, vaan kehon tilannetta tulee tarkastella kokonaisuutena. Tässä lyhyet "ensiapuohjet" joikkekin tyypillisimmille vammoille.


Varpaissa kipua tai rakkoja tai iho kuluu
Varmista, että jalan laskeutuessa nostat varpaita aavistuksen (erityisesti 5.varvas) ja etten ponnista kun jalka irtoaa alustasta (erityisesti 1.varvas)

Päkiässä rakkoja tai iho kuluu
Ongelma 5.päkiässä kertoo, että jalkasi liikkuu eteenpäin kohdatessa alustan. Ongelma 1. päkiässä taasen, että ponnistat kun jalka irtoaa alustasta. Tasajalka-alastulo aiheuttaa myös päkiän liiallista kulumista

Jalkapöydän kipu
Jos kipu tuntuu jalkapöydän "sisällä" on syytä epäillä pitkien varvasluiden rasitusta tai jopa rasitusmurtumaa, tai seesamluiden vauriota. Käyni ortopedillä ei olisi pahitteeksi. Juoksutauko useiksi viikoiksi ja sitten varovainen aloitus. Jos juoksit kevytkengillä, hylkää ne. Useimmiten tällainen ongelma tulee, kun juostaan liian paljon liian nopeasti

Kantapääkipu
Kantaluun etuosassa oleva kipu kielii kantapää edellä laskeutumisesta. Pantaluun takaosan kipu voi olla merkki akillesvänteen kiinnityskohdan tai sen rasvapussin ylirasituksesta, joten harjoittelun kevennys voisi olla paikallaan

Säärikipu, säären etuosa (“penikkatauti”)
Varmista, ettet koukista nilkkaa jalan lentovaiheessa ja näin rasita kyseisiä lihaksia. Taivuta polvea enemmän

Säärikipu, pohje
Varmista, etten ponnista, kun jalka irtoaa alustasta. Suotta rasitat lihaksia. Opettele pitämään pohje rentona. Jos pohkeen ulkosyjä tai lähellä sitä on kipeä ja kova lihas, voi ongelmana olla jalkavarren kiertyminen ja näin askeleen väärä kulma, ns. traktorin renkaan jälki. Kuvauta askeltasi edestä ja sivulta, tarkastele liikeratoja. Taivuta polvea enemmän

Polvikipu, ulkosyrjä
Mahdollinen ITB (Ilio-tibia -band) syndrooma. Useimmin määritelty syy on ylipronatointi. Ylipronatointia ei tapahdu oikealla paljasjalkatekniikalla juostessa, joten olisiko kyseessä vanha kenkäjuoksuvamma? Taivuta polvia enemmän!

Polvikipu, polven edessä tai sisällä
Etu- ta takareiden lihakset lyhentyneet ja aiheuttaa näin liiallista kuormitusta polveen. Venyttele hyvin lihakset pitkäaikaisella venyttelyllä

Reisikipu, edessä
Etureiden liikarasitus. Venyttele, ota kevyemmin ja taivuta polviasi juostessa

Reisikipu takana
Takareiden liikarasitus. Venyttele, ota kevyemmin ja taivuta polviasi juostessa

Lonkkakipu
Useimmiten lonkkakivuksi mielletään päärynänmuotoisen lihaksen kipu, eli syvä pakaralihaskipu. Jos kipu paikallistuu pakaran puolelle, tulee epäillä edellä mainittua ja on syytä venyttää “piriformis-lihasta”. Päärynänmuotoisen lihaksen kipu voi johtua muun muassa reisilihasten voimasuhteen epätasapainosta, eli etureisi on takareittä vahvempi. Tällöin takareittä tulee vahvistaa (ja venyttää). Taivuta polvea juostessa

Todellinen lonkkakipu vaatii ammatilaisen tarkempaa selvittelyä

Alaselän kipu
Alaselän kipu voi johtua lantion väärästä asennosta, eli lantio kaatuu eteen. Lantion asentoon vaikuttaa liian kireät lonkankoukistajat -> venytä ja takareiden liiallinen kireys -> vahvista ja venytä. Korjaa juoksuasentoasi, taivuta polvia ja nopeuta askel-rytmiä

RuhjeRuhje

 


Vanhoista ongelmista eroon

Meillä lähes kaikilla on joitakin ongelmia kengillä juoksusta. Nuo ongelmat siirtyvät mukana paljasjalkajuoksuunkin, joksikin aikaa.

Riippuen ongelmasta ja sen kroonisuudesta, jotkin ongelmat voivat vaatia erityistä huomiota. Suurin osa ongelmista voi kadota luonnolliseen juoksutyyliin siirtymisen myötä. Tämä edellyttää riittävän hyvää teknistä suorittamista.

Esimerkiksi ITB (polven ulkosyrjän kipu) ja kantakalvon (planri faskitis) kivut ovat hävinneet minulta "itsestään".

 

Lisää ongelmista ja niiden hoidosta löydät muun muassa kirjasta Paljain jaloin lenkille - kirja luonnollisesta juoksemisesta (pokkarina ja e-kirjana)

KirjaKirja